icon_kws

De Vereniging

Naar de Verenigingssite

iconInschrijven

INSCHRIJVEN

Inschrijven Evenementen

Met de paplepel ingegoten.

Met de paplepel ingegoten.

Al vanaf dat hij 4 jaar oud was ging hij met pake mee in het comité. Vrijwilliger zijn van de KWS is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Inmiddels werkt hij in het dagelijks leven in de zeevaart en heeft van zijn hobby zijn beroep weten te maken. 

 

De familie Geertsma is al generaties lang actief als vrijwilliger, eerst bij de KZVS en later bij de KWS. Pake Geerstma is hiermee begonnen rond de jaren 70 . Dochter Fokje Geerstma vertelt: “Het is eigenlijk begonnen toen wij gingen flitszeilen. Mijn vader was toen toch aanwezig en zo is het ontstaan. We lagen met de Jan Steen wat nu nog onze boot is op het starteiland. Op een gegeven moment is de Jan Steen ingezet als coördinatie schip van de standby. Later is hij ook ingezet als finishschip. Tijdens de Sneekweek waren er toentertijd nog 2 of 3 routes die je moest varen. Aan de ene kant van het schip was dan de doorkomst en andere kant van het schip moest je dan finishen als je de routes afgelegd had. Mijn vader is begonnen als materialen commissaris, toen de standby ontstond heeft hij dat gedaan."

 

Germen gaat verder; “Mij is het daarna als het ware met de paplepel ingegoten. Toen ik 3 was ging ik met pake, die ook dezelfde naam heeft, mee in de rubberboot van het comité. Deze had ik gedoopt tot Boemboembatsboot. Toen ik wat ouder was ging ik ook mee met pake die op het startschip schipper was. Dan zat ik op het vlaggenkastje en kon ik alles goed overzien. Hij tikte dan op het raam als er iets moest gebeuren, bijvoorbeeld de palen naar beneden.”

 

Rond een jaar of 16 is Germen zelf ook in de standby gaan varen, in de boot bij Steven Ruiter. Toen ik mijn vaarbewijs gehaald had, kon ik zelf ook mensen meenemen. In het dagelijks leven is Germen zeevaart schipper. De laatste 5 jaar heeft hij over de wereldzeeën gevaren voor Wagenborg. Drie maanden op het water en dan 2 maanden thuis. In de tijd dat hij thuis is, is hij veel voor de KWS op het water te vinden. Als schipper van het startschip, in het comité of als standby. Hij is inmiddels van alle markten thuis. "Ik heb het varen geleerd van mijn oom Jan Geertsma die dit jaar schipper is van het Startschip. Het comitéwerk wat ik ook veel doe heb ik vooral geleerd van Beer van Arem."

iconWedstrijd

Sluitingswedstrijden

Uitslagen

iconWeather

Weerbericht

Het weer op de meer

Twitter @Sneekweek

Sneekweek
Sneekweek @Sneekweek
RT @KWSSneek: De voorlopige wedstrijdkalender voor 2017 is gepubliceerd op de website. Zet de data snel in je agenda! https://t.co/lwib7DwM…
Sneekweek
Sneekweek @Sneekweek
Sluitingswedstrijden 2016. Geen protesten op 25 september 2016.
Sneekweek
Sneekweek @Sneekweek
Prijsuitreiking Sluitingwedstrijden 2016 om 16:15 uur voor het Foarûnder
Sneekweek
Sneekweek @Sneekweek
Suitingswedstrijden 25 september 2016. Einde protesttijd Pampus klasse: 15:59
iconPhoto

Foto's Sluiting

Sluitingswedstrijden

Sluitingswedstrijden2016-008
youtube-small

YouTube kanaal

SneekweekZeilen

sneekweek-app-icon

De Sneekweek App

Download hem nu!